Ondernemerschap
Zelfstandig ondernemen is het leukste om te doen, maar gaat niet zonder slag of stoot. Onzekerheden en risico's zijn je deel. Als je in staat bent daarmee om te gaan, succes weet te behalen en een aanvullend netwerk weet op te bouwen, dan ben je goed op weg. Het begint met 'het idee', het ondernemingsplan en een effectieve manier om je te positioneren als een waardevolle aanbieder op een markt waarop je je weet te onderscheiden met je product of dienst.
De succesvolle start ups en ondernemers die Raymond Blessing begeleidt, hebben allemaal gemeen: ondernemerskwaliteiten, een goed idee, er voor tweehonderd procent voor gaan, een thuisfront die hen steunt en een degelijk en goed doortimmerd ondernemingsplan waar je bij een bank of investeerder geld weet op te halen. Alleen de besten bereiken dat.
Een onderneming beginnen is de laatste jaren te vaak een reddingsboei geworden. Dat is te begrijpen, maar geeft ook zorgen. Via Stichting Ondernemersklankbord begeleidt hij belangeloos gemiddeld een tiental ondernemers per jaar. Van start-ups met een idee tot gevestigde ondernemers met problemen. Hij begint met te achterhalen of hier sprake is van echt ondernemerschap. Is de drive er om er voor te gaan, is het een levensvatbaar idee waarvoor een markt en financiering is, is er een degelijke administratie en weet een starter er ook een duurzaam inkomen mee te verdienen. Maar anno 2012 is niets meer vanzelfsprekend. Je moet vooral meer ondernemerschap in je hebben en meer onderscheidend vermogen voor creëren, om te slagen en of hobbels te nemen. Bij ernstige financiële problemen gaat het om goed te saneren en beter perspectief ontwikkelen. Lukt dat niet dan rest slechts faillissement.